Димът стигна и до Благоевград

Втори ден нерегламентираното сметище край автомагистрала „Струма” в района на село Бараково продължава да гори. Пламъците не са високи, но гъстият дим вече стигна до Благоевград.

Без голям напредък, доброволци, пожарникари и земеделци и днес опитваха да потушат тлеенето в сметището.

„Продължава да дими. Това са отпадъци - има много пластмаса, найлон, стари гуми, които са изхвърлени вътре в сметището. Най-добрият начин е да се рекултивира, да се зарови с верижен булдозер”, обясни инспектор Иван Топовичарски от районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Рила.

„Общината търси техника, верижна техника, защото с такава не разполагаме, за да започнат дейности по прибутване и по ограничаване на задимяването с обсипване на земни маси”, коментира зам.-кметът на община Кочериново Любка Йорданова.

ПОЖАР КРАЙ АМ "СТРУМА": Горя сметище край Бараково (СНИМКИ)

Как е възникнал огънят все още не е ясно. Засега обаче е невъзможно пожарът да бъде напълно потушен. Единственото, което пожарникарите могат да направят, е спрат разпространението на пламъците извън сметището.

Сметището е закрито от началото на тази година. Оттогава то не се охранява и е обект на набези от хора, търсещи материали за вторични суровини.

От регионалната екоинспекция заявиха, че засега няма показатели за замърсен въздух в града.

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.