ГЕРБ се отказа от спорната поправка

Президентът спря спорната поправка в Закона за приватизацията, която според част от управляващата коалиция е направена, за да обслужи бизнес интересите на братя Домусчиеви и Български морски флот.

След президентското вето ГЕРБ обяви, че се отказва от поправката, за да отпаднат всички съмнения за лобизъм. 

ШУМ В КОАЛИЦИЯТА: НФСБ недоволни от поправки в Закона за приватизацията

Аргументите на президента – поправките, предизвикали раздор в управляващата коалиция, не защитават обществения интерес. Веднага след наложеното вето от ГЕРБ се съгласиха. И припомниха, че проблемните текстове са внесени от депутати на Обединените патриоти.

Има ли задкулисни игри в икономиката?

Мотивите, с които президентът Румен Радев връща поправките в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, са, че тези разпоредби не  само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат.

Според държавния глава с промените ще се облагодетелстват неизрядни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки.

Миналата седмица  депутатите гласуваха промени, с които  разрешиха на собствениците на приватизационни дружества да изпълняват специфичните задължения по договор за 5, а не за 10 години. От НФСБ влязоха в конфликт с вносителите от „Атака” и ВМРО, защото видяха лобизъм в полза на братя Домусчиеви.

Часове след президентското вето от ГЕРБ обявиха, че ще го подкрепят след изричното настояване на премиера Бойко Борисов казусът да се изчисти.

„Ние ще подкрепим мотивите на президента и ще се съобразим с ветото, което той налага на текстовете. Това, което ние правим, е да работим само в името на обществения интерес”, заяви Цветан Цветанов.

„Ние бяхме вкарани в един дебат, който не беше наш дебат. Вижте, аз не съм предложител и не съм бил уведомен и не съм знаел за тези предложения”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

ГЕРБ нарекоха спекулации твърденията, че текстовете са вкарани, за да обслужват определени бизнес кръгове. И стигнаха до извода, че трябва да се подобри комуникацията с Обединените патриоти, когато се правят предложения за законодателни промени. От НФСБ, които най-остро реагираха на текстовете в закона,  бяха доволни.

„Изразявам удовлетворени от това, което чух като позиция на президента. Всичко това можеше да си го спестим”, заяви Христиан Митев, ОП / НФСБ.

Ветото на президента ще бъде подкрепено и от депутатите на БСП.

„Абсолютно основателно вето, което подкрепяме”, заяви Корнелия Нинова. „Законът е тежко лобистки”.

 Депутатите от ГЕРБ ще бързат ветото на президента да бъде гласувано преди началото на лятната ваканция на депутатите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.