Това коментира премиерът преди днешното заседание на МС

"Ако някога сме искали редник Киро или редник Райън да пазим, нямаше да заведем дела през миналата година".

ШУМ В КОАЛИЦИЯТА: НФСБ недоволни от поправки в Закона за приватизацията

Това коментира премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на МС и припомни стар случай за отпуснати през 2017 г. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката в размер на 2,4 млн. лева за заплащане на държавна такса за предявяване на иск за отмяна пред Върховния касационен съд на арбитражно решение срещу БМФ.

Арбитражният съд към БТПП прекрати делото за приватизацията на БМФ

БГНЕС припомня, че случаят предизвика спор в коалицията, след като през април 2017 г. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което позволи договорът за приватизация на БМФ да бъде променен. По този начин бе създадена опасност приватизационните договори да могат да бъдат променяни по всяко време, въпреки че е забранено по закон. 

Кирил Домусчиев: Горд съм, че спасихме БМФ от фалит

През лятото на 2008 г. купувач на 70 на сто от Български морски флот /БМФ/ става германско-българският консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг". Българският партньор в сделката е "Адванс пропъртис" - холдинг на братя Домусчиеви. През 2013 г. холдингът на Домусчиеви изцяло придобива консорциума, който е купил БМФ през 2008 г. В течение на годините обаче холдингът е неспособен да изпълни своите задължения по приватизационния договор и Домусчиеви завеждат дело срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в арбитражен съд, с което се опитват да променят условията на договора. Арбитражът отсъжда в тяхна полза първоначално, но това решение е обжалвано във Върховния касационен съд. През есента на 2017 г. ВКС отсъжда, че арбитражът няма необходимата компетенция, за да отсъди по този въпрос. Делото е върнато на арбитража, който на свой ред приема решението на ВКС и преценява, че не е компетентен да се произнесе по казуса и прекратява производството по делото за промяна на приватизационния договор. В резултат на това Домусчиеви на практика губят делото, защото исканата от тях промяна на приватизационните условия не е одобрена.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.