Умишлен ли е палежът?

Пожар изпепели част от "Царските конюшни" в центъра на столицата. Огънят е пламнал рано тази сутрин. Инцидентът се случва малко преди сградите да получат статут на паметник на културата от национално значение. Умишлен ли е палежът?

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРА НА ЧАСТ ОТ "ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ"

Пламъците избухват около 3 сутринта в неделя и за секунди се разрастват. 8 пожарни автомобила и 30 пожарникари в продължение на няколко часа се борят с огъня. За щастие няма пострадали хора, нито сериозно засегнати съседни сгради, сред които е и Първа английска гимназия. По случая тече разследване. А от понеделник специално сформирана комисия в общината започва опис на щетите.

ПОЖАР В СОФИЯ: Горяха "Царските конюшни" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Около имота от години има скандали и тежки съдебни спорове - през 2016 г. стана ясно, че бившият областен управител на столицата - Веселин Пенев, е продал на безценица "Царските конюшни", като по този начин е нанесъл щети на държавата в размер на 10 милиона лева.

Халед първи забелязва пожара и се обажда на спешния телефон 112. По думите му пожарните коли пристигат след 2 минути.

„Беше малък пожар, който започваше директно от покрива - не е започвал отдолу. Лявото крило. И много бързо се разрасна - за 10 минути вече целият покрив гореше. Имаше три крана, които отгоре изливаха вода”, разказва Халед Догмуш.

Заедно с приятелите му оказват съдействие на пожарникарите.

„Първата ни реакция беше да предупредим съседите да си затворят прозорците, за да не влиза дима при тях, защото е опасно да не се задушат. Много бързо дойдоха паяците, които вдигнаха колите до пожара, защото гърмяха прозорци и всичко падаше върху тях”, казва още Халед Догмуш.

Фандъкова: Собственикът ще възстанови "Царските конюшни" в автентичен вид

Огънят започва от централната сграда в комплекса, който е използван за конюшни по времето на цар Фердинанд.

„След това се е прехвърлил на съседната сграда. Пожарната е била тук, контролирано е гасенето от 3:30 часа до този момент продължават процедурите по гасенето на оставащите тлеещи гнезда”, обясни Васил Цолов, кмет на район „Оборище”.

През февруари тази година Столична община е поискала от Министерството на културата сградите да бъдат обявени за паметник на културата. Запазването им е предвидено и в устройствения план като не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство. Днес в съобщение във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще задължи собственика на сградите да ги възстанови в автентичния им вид.

Тодор Чобанов с остра позиция за пожара в "Царските конюшни"

„Ще предприемем действия спрямо собствениците. Ще ги информираме, че е наложително веднага да се предприемат мерки по обезопасяването, въпреки че в момента се водят дела”, каза още Васил Цолов, кмет на район „Оборище”.

Отново във Facebook зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, се обърна към министъра на културата с въпроса дали знаковите обекти в риск "ще доживеят" експертите от културното министерство да си свършат работата. По думите му сме свидетели на вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство. На същото мнение са и очевидците на пожара.

„Според мен 100% е умишлен палеж. Това са много хубави имоти, които искат да ги унищожат, за да ги застроят с нещо”, на мнение е Халед Догмуш.

От Министерството на културата засега отказват да коментират случая. Свързахме се с един от собствениците на имота. По думите на бизнесмена Янко Иванов неговата част не е пострадала, а са горели постройки, които от години са необитаеми и се водят собственост на държавата.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.