Тази година участието на отбора ни бе посветено на Боян Петров

Два златни, един сребърен и два бронзови медала спечелиха българските ученици на Международната олимпиада по математическа лингвистика 2018. Състезанието се проведе в Прага, Чехия.

От 26 до 30 юли осемте български състезатели, разпределени в два отбора с по 4 участници от 9 до 12 клас, мериха сили с лингвисти от над 30 други държави от цял свят, сред които САЩ, Русия, Финландия, Австралия, Корея, Китай, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Пореден успех за наши ученици на международна олимпиада

Българските ученици грабнаха общо 5 медала и 2 почетни грамоти. Това постави България на второ място в индивидуалното състезание (с по-малко от една точка след първенците).

Тазгодишният национален отбор по лингвистика бе в следния състав:

- Здравко Пламенов Иванов - 11 кл., СМГ - златен медал

- Виктор Петров Балтин - 10 кл., ППМГ Бургас - златен медал
- Елена Николаева Кескинова - 10 кл., СМГ - сребърен медал
- Георги Василев Йотов - 12 кл., 164 ГПИЕ София - бронзов медал
- Цветелина Цветозарова Стефанова - 10 кл., СУЕЕ Русе - бронзов медал
- Асел Ерлановна Исмолдаева - 12 кл., МГ Варна - почетна грамота
- Грета Василева Христозова - 12 кл., ЕГ “Иван Вазов” Пловдив - почетна грамота
- Мартин Соколов Николов - 11 кл., ПЧМГ София

Ръководители на отборите са Александър Велинов, Любомир Златков, Динко Раднев.

Български ученици завоюваха шест медала на Балканиадата по математика

Сребърната медалистка Елена получи признания за най-добри решения на 1-ва и 3-а задача.

В отборното състезание българските национали също се представиха отлично, завоювайки още четири сребърни медала за единия български отбор - Здравко Иванов, Виктор Балтин, Елена Кескинова и Цветелина Стефанова.

Тази година участието на отбора беше посветено на Боян Петров - български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, изчезнал в Хималаите в началото на май 2018 г. при опит да изкачи връх Шиша Пангма.

Международната олимпиада по лингвистика (IOL) е една от гордостите на българските преподаватели и състезатели. Началото ѝ е поставенно именно на „наша” територия. Първата подобна олимпиада се провежда през 2003 година в Боровец. За 15 години и 16 издания на олимпиадата страната ни е изпратила над 130 ученици в 35 различни отбора.

Домакини на Международната олимпиада по математическа лингвистика 2018 бяха чехите, в лицето на Charles University и Czech University of Life Sciences - Прага.

Български отбори са се състезавали във всички издания до днес, а българин е и в топ 5 от Ранглистата на МОЛ от началото досега.

Към 2018 г. участниците са донесли на страната ни общо 62 медала – 17 златни, 18 сребърни и 27 бронзови.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.