Река Чая скъса диги и заля стотици декари обработваема земя

Протест на жители от три села в Община Садово заради преливането на река Чая, която отново наводни стотици декари обработваема земя. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Недоволните обявиха, че ще блокират международния път Е-80, ако не се реагира незабавно и адекватно.

Гражданско неподчинение обявиха жителите на селата Чешнегирово и Катуница, както и на град Садово. Повече от 100 земеделски производители са блокирали международния път за Свиленград и Турция.

Обявиха бедствено положение в Пловдивско

Напрежението ескалира, след като тази сутрин река Чая скъса на две места дигите и отново наводни стотици декари обработваема земя. Това се случва втори път в рамките на един месец.

Производителите казват, че тъкмо са се отърсили от първото бедствие и все още не са получили за него и стотинка обезщетение от държавата за погубената продукция, когато отново е унищожена земеделската им продукция.

Докога ще продължат дъждовете?

Жителите обвиняват за ситуацията „Напоителни системи” и „Басейнова дирекция”. От „Напоителни системи” обявиха за NOVA, че в момента тежка техника работи по укрепването на скъсаните диги на река Чая.

С едроломен камък се изграждат скъсаните диги, така че да се спре разлива на реката. Водите обаче са много високи и вече са унищожили част от земеделската продукция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.