Общинарите от Чепеларе са притеснени, че много туристи ще минат през участъка в събота

Кризисният щаб в Чепеларе все още търси решение на проблема със свлачището, което затвори пътя към село Забърдо и Чудните мостове. Общинарите са притеснени, че много туристи ще минат през района на срутището в събота, за да посетят предстоящия събор в родопското село.

По думите на кмета Валентин Черпоков Забърдо всяка година съборът посреща 3000-4000 гости. Толкова се очакват и тази година. 

В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ: Свлачища, евакуирани хора и затрупани пътища (ОБЗОР)

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова заяви, че частичното бедствено положение остава в сила. А хората, които решат да минават по пътя към Забърдо, ще трябва да го направят на собствена отговорност.

"Обрушването може да започне най-рано в понеделник. Може да се преминава, но всеки си носи отговорността. На този етап няма как да отворим пътя - той остава затворен", обясни Чакърова. 

Опасността от падащи камъни е за целия 16-километров път към Забърдо и Чудните мостове. Вторични срутища има ежедневно. За да могат алпинисти да обезопасят скалите обаче, е необходимо поне три поредни дни да не вали дъжд. 

На мястото на другото голямо свлачище от последните дни – на пътя Асеновград – Смолян, движението вече е възможно и в двете посоки. Повторно обрушване на скалата, от която в четвъртък паднаха 600 тона скална маса и дървета, не се наложи. Аварийните екипи обаче остават в готовност в случай на вторични срутища. 

От АПИ апелират към шофьорите да избягват преминаването оттам, тъй като предстои обрушване на скалите, което ще доведе до ново затваряне на участъка и респективно – до образуването на колони от чакащи автомобили.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.