Общинарят от Бургас твърди, че е далечен познат с Митьо Очите

„Това, което се тиражира по медиите, не е вярно. Просто така се случи, че попаднах на неудобно място с неудобни хора”. Това заяви пред NOVA Бенчо Бенчев. Той беше сред седмината задържани в Истанбул при акцията по ареста на Димитър Желязков - Митьо Очите. 

7 българи, арестувани с Митьо Очите в Турция, са предадени на МВР (ОБЗОР)

Политиците, арестувани с Митьо Очите, излязоха на свобода. Двамата се завърнаха у нас след ареста в Истанбул.

Бенчо Бенчев е член на бургаския общински съвет от групата на БСП, а Несрин Узун беше два мандата депутат от ДПС. Прокуратурата подготвя срещу тях обвинения за укривателство.

Междувременно Митьо Очите остава в Турция, като въпросът за екстрадицията му трябва да бъде решен до два месеца.

СЛЕД ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ: Освободиха Бенчо Бенчев и Несрин Узун (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пред NOVA Бенчев разказа своята версия за случилото се в Истанбул. Твърди, че когато Митьо Очите е арестуван, той самият не е бил в стаята си, а на бизнес вечеря.  

Другият освободен – Несрин Узун, също в телефонен разговор, разказа своята версия, че всичко било преувеличено.

По неофициална информация на NOVA полицията снощи е задържала още един от обявените за общодържавно издирване. Все още няма официална информация кой и къде е задържан.

Иззеха оръжия и пари от дома на Бенчо Бенчев (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ден след като беше задържан в Турция, Бенчо Бенчев е на свобода, без обвинение, че е укривал Митьо Очите.

„Нищо не съм направил незаконно. Това, което тиражирате по медиите не е вярно, просто така се случи, попаднах, бях на неудобно място с неудобни хора”, заяви Бенчев.  

С неудобните хора Бенчев твърди, че е далечен познат. И отрича да е бил в един хотел, в една стая с Димитър Желязков.

„Това не е вярно и повече няма да коментирам. Няма такова нещо. Нито имам двойно счетоводство”, заяви Бенчев.

Разследващите обаче разглеждат намерените тефтери като възможно доказателство за укриване на данъци. Бенчев все още не е обвинен. Не е обвинен и като част от групата за рекет на Димитър Желязков- Митьо Очите. Без обвинение е и бившият депутат от ДПС Несрин Узун.

„Г-н Несрин Узун е направил резервациите за стаите в турския хотел, а трите стаи, в които са били настанени лицата, са на имената на Бенчо Бенчев и Йовчо Домусчиев. Няма регистрация на името на г-н Желязков, но той е бил установен в тяхна стая, което за нас е достатъчно доказателство, че са целели неговото укриване. С микробус, собственост на фирма на Бенчо Бенчев, е транспортирано лицето от Гърция към Турция”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

СНИМКИ ОТ ОБИСКА В ЖИЛИЩЕТО НА БЕНЧЕВ ВИЖТЕ ТУК

Бенчев е съсобственик във фирма „Аркус”, свързана с Димитър Желязков - Очите. 

„Когато сме формирали листата, е правено предложение и за неговото име, той не е декларирал притежанието на това търговско дружество „Аркус”. Вероятно той е придобил дружеството след 2015 година”, коментира Евгений Мосинов, зам.-председател на групата на общинските съветници на БСП.

Охранителната фирма тръгва от София и е свързана в миналото с друг знаков герой на Прехода- Златомир Иванов-Баретата. Съдружник на Бенчев в „Аркус” е бащата на зам.-шефа на затвора в Бургас.

„А дали Митьо Очите, с популярния прякор, е служител на това дружество, ние няма как да знаем, по разбираеми причини. Когато имаме възможност, ще изискаме и обяснения от г-н Бенчев”, заяви още Мосинов.

СЛЕД АРЕСТА НА БЕНЧЕВ: БСП се разграничи от бургаския общинар

От БСП се разграничиха от Бенчев и заявиха, че не е дарявал пари за техни предизборни кампании.

По решение на общинските съветници от БСП в Бургас, групата събира по 70 лв., месечно, за дейността си. Други финансови взаимоотношения БСП няма с Бенчев.

От ДПС запазиха мълчание относно задържането на бившия депутат от Движението Несрин Узун. 

Репортери: Десислава Георгиева, Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.