"Не сме учудени от това", заяви зам.-шефът на ИА "Автомобилна администрация"

"Не сме учудени (от измамната схема за придобиване на шофьорски книжки - бел.ред.)", коментира за "Здравей, България" Дамян Войновски, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Изказването дойде, след като в понеделник Икономическата полиция разби схема на частна автошкола, уреждала изпити.  

ИЗМАМНА СХЕМА: Дават книжки на курсисти, без да се явяват на изпити

Той напомни за въведените преди няколко години т. нар. "бели стаи", в които се прави лицево разпознаване между данните от личната карта и човека, което се явява на изпит.

"За съжаление, единственият начин за преминаване на такъв изпит остава с фалшива лична карта", призна Войновски, като посочи, че агенцията е закупила специални поляризиращи стъкла, с които да се проверяват документите за самоличност. 

Шефът на ДАИ – София е уволнен дисциплинарно

"Не е толкова сложно. След като разполагаме с толкова много IT-специалисти, видите ли, не може да се изпрати един протокол по електронен път заедно със снимката и с протокола на хората, които са се явили в момента. Доколкото знам, МВР отказва да се даде възможност по време на самия изпит да се сравнят базите с лични данни на кандидата, който се явява, и много лесно се минава с лична карта", коментира за "Здравей, България" Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

При разкритата измамна схема трети лица са се явявали на изпит вместо курсистите. Всичко се е уреждало от 62-годишния инструктор Красимир Н., който беше задържан при спецакцията в понеделник. Схемата е работила в няколко общини - Бургас, Стара Загора, Шумен и Сливен. 

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.