Скандалът с Митьо Очите и Бенчо Бенчев скараха ГЕРБ и БСП

Защо арестът на Митьо Очите предизвика политическа война?  ГЕРБ заподозря, че БСП получава пари в черни каси, а Левицата обвини ГЕРБ в опити за купуване на червени депутати в парламента.

"Данните показват, че с последното министерско постановление средства бяха дадени в общини, в които кметовете са подкрепени и избрани от ГЕРБ и ДПС. 43 общини с кметове от ГЕРБ получиха  73 милиона, 34 общини с кметове от ДПС получават 28 милиона и 5 с кметове от ДПС получават 2,5 милиона. Ние поставяме въпроса това ли е критерият, по който трябва да бъде разпределян публичният ресурс", коментира кметът на Троян Донка Михайлова, която бе избрана с гласовете на БСП.

Кметът на Лом Пенка Пенкова, избрана с гласовете на ГЕРБ, на свой ред заяви: "Аз мисля, че все пак философията на подкрепата на това постановление и връщайки се назад в годините, е подкрепа за конкретни нужди. В такива общини, каквито са нашите в Северозапад, хората имат нужди". 

Тя показа снимки на порутена улица в града си, заявявайки: "Такива улици има в няколко квартала. Няма как да се чувствам привилегирована. Ние от миналата година си разработихме проекти, отново поискахме финансиране и получаваме ето това. Получаваме 1 милион, което е само капчица".  

Правителството отпусна допълнителни 111 млн. лв. за храмове и инфраструктура

Тя беше категорична, че не трябва да се политизират получените средства и нуждите на хората. С нея се съгласи и Михайлова.  

Кметицата на Троян заяви: "Това, което искаме, са ясни правила, ясни критерии и становището на най-масовата българската организация - Националното сдружение на общините - да бъде уважено". По думите й проблемът се крие във взаимоотношенията между републиканския и общинския бюджет.

"Ще кажа само това, което каза българският премиер: "Във всяка община може да бъде направена глупост". Като гледам тона, с който въпросния господин (Бенчо Бенчев - бел.ред.) говори от "Ролс Ройса" си, ще кажа, че в Бургас са направили голяма глупост", смята Михайлова. 

Как се разпределят парите за общините у нас? Има ли облагодетелствани или не? Гледайте във видеото коментара на кметовете на Лом и Троян в студиото на "Здравей, България". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.