Ще получаваме минимум това, което вече сме внесли като спестяване за старини

Три варианта за изплащането на така наречената втора пенсия. На първите пенсионери, които ще започнат за получават тези пари след 3 години, частните фондове ще изплащат по 40 лева месечно. Това ще бъде така, ако те са се осигурявали на среден доход. 

Вариантите за изплащане на пенсиите по втория стълб на осигуряване са три: пожизнена пенсия, разсрочено плащане и еднократна сума, а при смърт пенсията ще може да се наследява.

Държавата ще задължава частните фондове да гарантират, че ще получаваме минимум това, което вече сме внесли като спестяване за старини. 

Законовите промени предвиждат изплащане на втората пенсия за период от 5, 10 или 15 години. Изборът е на пенсионера. Ако избере 5 години, той получава всичките си спестявания за този период. 

"Натрупаните средства от партидата при смърт на пенсионера, неговите наследници получават остатъка от парите по партидата", посочи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Възстановиха правото на ранно пенсиониране на миньорите

Третият вариант - пари накуп, ще важи само за тези, които са събрали малко спестявания в сметките си в частните фондове. 

"Ако размерът на средставата е по-малък от три минимални пенсии или по днешния стандарт малко над 600 лева, тогава лицето има право да получи сумата наведнъж или разсрочено, но в рамките на една година", поясни Петков.

И докато ние спестяваме, фондовете работят с нашите пари. Затова държавата ги задължава да гарантират, че ще взимаме минимум толкова, колкото сме внасяли. А план максимум е парите ни да се увеличат.

След 20 години частно спестяване хората, родени след 1959-а, ще започнат да получават втора пенсия. През 2021 г. втора пенсия ще получат жените, а през 2024 - мъжете. Право на втора пенсия ще имаме и година преди навършване на пенсионна възраст.

След като работодатели, синдикати и представители на фондовете стигнаха до консенсус, сега се очаква промените да бъдат официално приети в Кодекса за социално осигуряване. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.