Изписаха бившата кметица на “Младост” без белезници

Задържаната кметица на „Младост” Десислава Иванчева беше изписана от столичната болница „Майчин дом” в четвъртък.

Тя постъпи там на 1 август за изследвания на тумора на хипофизата, който има от две години. Иванчева влезе в лечебното заведение с белезници на ръцете и краката, което предизвика вълна от възмущение от страна на привържениците й. Отстранената кметица пък се закани да съди България в Хага. 

Иванчева влезе в болница, окована с белезници на ръцете и краката (ВИДЕО)

Заради скандала ще бъдат написани нови правила за конвоиране на арестанти. Специално назначена за целта комисия ще ги изготви до края на тази седмица. След това те трябва да бъдат утвърдени от Министерството на правосъдието, съобщи шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ ст. ком. Васил Миладинов.

Той бе категоричен, че при изписването й от болница, на Иванчева не са били сложени белезници.

Абсурдно е тази жена, която е 40 кг с мокри дрехи, да бъде с пранги на краката. Тя досега беше настанена в болничния стационар на болницата към Софийския затвор. Днес са позволили да се извърши ядреномагнитен резонанс, което прави чест на прокуратурата. С това изследване ще видим дали туморът на хипофизната жлеза е нараснал. И затова днес, след като Иванчева приключи със запознаването с обвинението в съда, ще положи грижа за здравето си“, коментира в четвъртък адвокатът на обвиняемата Димитър Марковски.

Бурни реакции след излъчването на клипа с арестуваната Десислава Иванчева

Той потвърди, че в четвъртък си екскметицата е отведена в сградата на Специализираната прокуратура без белезници на краката.

Според Марковски Иванчева всъщност не е лежала постоянно в "Майчин дом". Ходела там на изследвания, след което се е връщала в болницата на затвора. Там не била оковавана.

"Докато лежеше в болницата също не ѝ даваха да пие енергийни напитки, но ѝ даваха да се боядисва", каза още Марковски.

Той посочи, че до 15 август защитата трябва да се запознае с обвиненията по делото и след това ще има право на искания за доказателства и възражения. 

Разследването трябва да приключи до средата на август с обвинителен акт, внесен в съда. През април Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха задържани с рекорден подкуп от 70 000 евро, поискани от крупен инвеститор, за да му задвижат преписка.

ГОВОРИ БИЗНЕСМЕНЪТ ВАКЛИН: Каква е истината за ареста на Иванчева?

В четвъртък в профила на екскметицата във Facebook бе качена снимка от деня на приемането й в лечебното заведение с информация за изписването. Посланието под кадъра гласи:

Драги приятели на истината и справедливостта,

както очаквахме, днес Деси Иванчева беше изведена от болницата и върната обратно в ареста преди обявения от лекарите час - веднага след последното ѝ изследване в 8:20 ч. Най-лошото е, че тя няма да бъде в лечебницата на Централния затвор, а директно в ареста, където условията разрушават здравето им. Ще изпратим протестна нота до посолствата на демократичните държави и до европейските институции. Очаквайте днес текста на нотата, която ще можете да изпратите и вие по имейл до същите посланици и институции.

В понеделник 13 август организираме протест пред Министерски съвет в подкрепа на набедените от ОПГ за подкуп Иванчева и Петрова с исканията, които заявяваме в подписката до министъра на правосъдието Цецка Цачева. Скоро ще създадем Фейсбук събитието за протеста.

Време е българите да се обединим срещу Мафията и за политика, идваща от волята на гражданите! Да се обединим в защита на двете жени, които имаха смелостта да се изправят лице в лице с мафиотите в Младост! Последните, след бруталната постановка на столичното кръстовище, със съучастието на тежко корумпираното правителство и медии, съсипват сега живота и семействата им! Защото, ако не го направим сега, утре на тяхно място може да е всеки от нас!”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.