Геодезист твърди, че строежът е незаконен

Геодезист сигнализира, че се готви строеж на плаж заради  рибарско пристанище във варненския квартал "Аспарухово". Властите обаче категорично отрекоха да има планове за застрояване на плажа.

Отново протест в "Младост": Ще изникнат ли сгради на мястото на парк?

Рибарското пристанище в местността "Карантината" ще струва над 16 милиона лева и ще се прави основно с пари по европейски проект. Но геодезист твърди, че проектът, одобрен от властта, е незаконен.

„Не подлежи въобще на съмнение, че строежът е ситуиран върху морски плаж, не подлежи въобще на съмнение, че е нарушена конституцията”, коментира инж. Йоан Каратерзиян от Камара на геодезистите в България.

32 преместваеми обекта на трите плажа в "Слънчев бряг" са с нарушения

Той  посочва справки в кадастъра като доказателство. Цитира и закона, според който на плаж не може да се строи, но според властите той въобще няма да бъде засегнат.

„Там, където е ситуирано бъдещото пристанище, което все още не е изградено, няма никакъв плаж. Това са скали”, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството  Валентин Йовев.

Пореден спор за зелена площ в София

От Община Варна уверяват, че плажът няма да бъде засегнат, но пристанище ще се строи.

Процесът започва през 2017-а година, когато Министерският съвет дава на Община Варна безвъзмездно право на строеж върху част от морското дъно за рибарско пристанище. Властите уверяват, че всичко е законно. 

Незаконно строителство до морето?

От Камарата на геодезистите в България смятат, че процедурите са в полза на частни лица.

„Ние се движим изцяло от документи, които са публикувани на официалните електронни сайтове на министерството, на общината”, каза  Каратерзиян.

Геодезистите имат най-малко две съсловни организации. И в техните редици има разминаване в критиките към властта за построяването на рибарското пристанище.

Репортери: Златина Зехирова, Глория Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.