Преди дни влязоха в сила новите санкции срещу ислямската република

Американското разузнаване е засякло първия за тази година опит на Иран с балистична ракета от клас „Фатех”. Това съобщи телевизия Fox News, позовавайки се на три длъжностни лица в САЩ.

Влизат в сила новите санкции срещу Иран

Според тях изпитанието на балистичната ракета "Фатех-110" е съвпаднало с военноморските маневри, проведени миналата седмица в Ормузкия пролив от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР).

Ракетата била изстреляна от база на КСИР в югоизточен Иран, прелетяла над 160 км над Ормузския пролив до полигона в пустиня на територията на Иран. Изстрелването било засечено от разузнавателни спътници на САЩ.

Тръмп е готов да разговаря с иранските лидери без предварителни условия

Ракетните изпитания на Иран бяха използвани от президента Доналд Тръмп да обяви, че ядреното споразумение на „шесторката” (петте ядрени сили плюс Германия) с Иран не работи. По тази причина САЩ се изтеглиха от споразумението и настояват за нова договореност.

Отделно Вашингтон обяви санкции срещу Иран. Но европейските съюзници на САЩ, както и Русия и Китай отхвърлят доводите на Вашингтон, уточняват ТАСС и БГНЕС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.