Морето взе 8 жертви за два дни

Вълнението на морето взе общо осем жертви за последните дни по Северното и Южното Черноморие.

„Част от плажовете край Дуранкулак са неохраниями. На тази плажна ивица има само един спасителски пост, а самият плаж е близо 7 км. Това не е достатъчно”, каза  Артюн Еринозов, директорът на Областния съвет на Български червен кръст в ефира на „Здравей, България” след случая на три удавени деца на плажа при Дуранкулак.

Вълните по Черноморието вече са много опасни (ВИДЕО)

Той допълни още, че подсигуряването на постове се извършва съгласно схема с компетенцията на Министерството на туризма и съответно областната управа. 

По Южното Черноморие също не липсваха злопоуки. Повече от 20 са инцидентите на Северния плаж в Бургас само за ден. Това дали има вълни, или морето е гладко, не е критерий за това дали има мъртво вълнение.

Откриха телата на трите деца, удавили се в морето край Дуранкулак

„Първото нещо, което трябва да направите, ако попаднете в мъртво вълнение, е да запазите самообладание. Опитайте се да махате с ръка, за да бъдете забелязани. Къпете се близо до група хора. Не се отдалечавайте и не оставяйте децата сами”, каза спасителят Петър Русев.

ОПАСНОСТИТЕ ПО МОРЕТО: Мъртво вълнение заплашва плажуващите

Той  добави още, че част от плажуващите дори не са запознати с флаговата сигнализация. Спасителят призовава туристите да спазват инструкциите на спасителите.

Репортери: Цеца Алексова, Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.