Пациенти търсят средства за лечение у нас, НЗОК плаща същото лечение в чужбина

Да бъдеш в пълно съзнание, докато лекарите оперират мозъка ти. Екип на NOVA  разговаря с пациент, докато лекарите му поставят апарат за дълбока мозъчна стимулация.

 59-годишният мъж е един от десетките българи с Паркинсон, които се налага сами да търсят средства за лечението си в България. Парадоксът е, че в същото време Здравната каса плаща същата операция и същото изделие в чужбина, но на по-високи цени. Новото ръководство на Здравната каса обещава да разреши проблема.

60 млн. лeва е преразходът в бюджета на НЗОК за лекарства до момента

Сали Саким е един от десетките болни с Паркинсон у нас, при които лекарствата не помагат. И единственият вариант за лечение е дълбока мозъчна стимулация с апарат, който струва между 40 и 60 хиляди лева.

Той е одобрен за чужбина, но оттогава той, близките му и лекарите безуспешно търсят болница, която да го поеме.

„Ние не можем да намерим някоя болница в Западна Европа, която да иска да направи операцията, тъй като не вярват, че след това ще бъдат изплатени парите. Казват да се изчака, но вече една година чакаме”, каза д-р Красимир Минкин.

Още две болници осъдиха Здравната каса

Пациентите с такава диогноза не бива да чакат, защото състоянието им се влошава сериозно.

От Здравната каса признават, че дълговете към чужди здравни фондове, заради които пациентите като Сали са в безизходица, тепърва ще се погасяват по план, но все още са стотици милиони. Въпросните задължения станаха причина и за скандал между предишния шеф на касата и здравния министър. До края на октомври ще бъде готов нов механизъм за разплащане. 

Съмнения за източване на НЗОК от болницата в Червен бряг

Властите уверяват, че ще има лъчелечение за всички нуждаещи се

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.