От 1999 г. досега има едва 7-8 конференции и 3 изследвания в тази посока

60% от насилието над децата вкъщи се дължи на това, че родителите имат претенции към поведение, свързано с оценките в училище. Това посочват данните на Синдиката на българските учители.

Майка удари учителката на дъщеря си (ВИДЕО)

45% от учителите пък търпят насилие от страна на родителите, а причината е отношение към децата им, което не се харесва на възрастните по една или друга причина.

„Много плахо говорим за томоза в семейството. Синдикатът на българските учители от 1999 г. сме направили около 7- 8 конференции и 3 изследвания в тази посока”, каза  Янка Такева, председател на Съюза на българските учители.

Пощенска кутия събира сигналите за агресия в училище (ВИДЕО)

Тя допълни, че преди години насилието е било физическо, а сега преобладава вербалната агресия.

„Със сигурност има домашно насилие и то не само по отношение на децата. Има стотици жени, които също са жертва на агресия. Това е системен проблем. Важното е да търсим мерки за справяне с проблема”, каза доц. Младен Владимиров, училищен психолог.

Явор Божанков: Агресията в обществото ни е на много нива – от училището до пътя

39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване, проведено още през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата.

Според Янка Такева в училищата има нужда и от социални педагози.

ОТНОВО АГРЕСИЯ: Защо деца убиха бездомен мъж?

Учителят се явава най-голямото приемно семейство. Ние сме хората, които трябва да намерим начин да успокоим детската душа. На преподавателите им е много трудно да се справят с цялата педагогическа и методическа дейност”, допълни още Такева.

Все пак, около 61% от българите са против телесното наказание под всякаква форма.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.