Има увеличение на популацията на бездомни котки

3600 са бездомните кучета в София. Това стана ясно от шестото преброяване на фондация „Четири лапи”. Популацията драстично намалява. За 11-те години, откакто се води статистиката, бездомните четириноги са намалели с четири пъти.

Броят на уличните кучета спада от 2013-а година насам

Най-много безстопанствени кучета има в периферията на столицата - в квартали като „Люлин”, „Подуяне” и „Панчарево”. Най-малко са бездомните животни в централните квартали на София.

В момента общината проверява стопаните на домашни животни. Ще се следи дали кучетата са регистрирани и чипирани.

В периода на преброяването са открити и 140 безстопанствени коне.

За какво се харчат милиони за бездомните кучета в София?

„Най-важните политики са по отношение насърчаване осиновяването на кучета и кампаниите за популяризиране. В допълнение към това правим много кампании за безплатна кастрация на дворните кучета. Сега ни предстоят допълнителни такива в кварталите от периферията на София. Там има повече вили и къщи и затова фокусът е там”, обясни Йоана Христова, зам.-кмет на „Зелена система, екология и земеползване” в Столична община.

„Популацията на бездомните кучета намалява, това е факт. Но с това намаляване се наблюдава увеличаване на популацията на безстопанствените котки на територията на столицата. Възможните решения са кастрация, изграждане на приюти и отговорност от страна на собствениците както на кучета, така и на котки”, обясни д-р Маргарита Чанкова от отдел „Грижа за бездомните животни” във фондация „Четири лапи”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.