Президентът взе участие в отбелязването на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

„Тук, на легендарното тракийско „Оборище“, предците ни потърсиха път към свобода и достойнство. Водени от веруюто да принесат и своята дан пред олтара на революцията, тракийските делегати подкрепиха взетото в Македония решение за въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават, мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях”.

Това каза президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива.

Държавният глава подчерта, че революционните дейци от VII въстанически окръг ясно са съзнавали, че „двадесетте дни свобода“ на Одринско ще имат висока цена, а погромът на бунта ще е кървав.

„Справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас”, посочи Румен Радев.

Той добави, че вече е поставил въпроса за компенсациите на тракийските бежанци и ще продължи да изисква ясен отговор при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение.

„Никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония от вас, наследниците на героите, които отдадоха живота си на българската национална идея. Благодаря, че съхранявате огъня на традицията не само тук, на Петрова нива, но и в своето ежедневие“, заяви още държавният глава.

Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Българската армия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си