Световната здравна организация алармира да се вземат мерки

Нивата на дребна шарка в Европа са рекордно високи. За това предупреди Световната здравна организация. За половин година в Европа са регистрирани повече от 41 000 случая на дребна шарка. За сравнение през 2017  г. са регистрирани 23 927 случая.

Има ли заплаха от морбили в България?

37 души са починали от болестта. За сравнение през цялата 2017 година регистрираните случаи са били под 24 000.

Според данните на Световната здравна организация най-високите нива в Европа са в Сърбия, Гърция, Франция, Италия, Грузия, Русия и Украйна. Най-много смъртни случаи има в западната ни съседка - 14.

В България опасността от епидемия остава малка. От началото на годината досега у нас са регистрирани 8 случая на дребна шарка. Четирима от заболелите са чужденци, а останалите - българи, пътували зад граница. Затова специалистите съветват да не водим децата си зад граница преди да са навършили 1 година, особено, ако дестинацията е страна, в която има морбили.

Епидемия от морбили взе 13 жертви в Румъния

Препоръчително е и хората, пътували в чужбина, да избягват контакти с неимунизирани деца и възрастни след пристигането си у нас. 

Дребната шарка е силно заразна и се предава по въздушно-капков път. Инфекцията трае между 7 и 10 дни, като повечето заболели се възстановяват напълно.

Данните показват, че близо 90% от заболелите не са били имунизирани. Лекарите са категорични, че ваксината е най-голямата гаранция срещу дребната шарка. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.