Премиерът Борисов посрещна Манфред Вебер в Резово

„Страната ви е модел за подражание, затова че може да има успешен граничен контрол. България трябва незабавно да бъде приета в Шенген и препоръчвам на всеки, който е противник на това, да дойде и да види какво е направила страната ви”. Това заяви председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Той се срещна с премиера Борисов в Резово и се запозна с това как страната ни опазва границата на ЕС. След като разгледа и Черноморския координационен център, Вебер заключи, че веднага ще предложи страната ни да бъде приета в Шенген.

„България, за разлика от много държави, без да шуми, си направи преградно съоръжение, купи кораби, повиши квалификацията на своите моряци, направи необходимото за техниката, направи законови промени и при абсолютна пълна координация между всички служби и всяка вечер се задържат мигранти", заяви премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той подчерта, че страната ни е пример и за поддържането на добросъседството с Турция.

„Когато работи и споразумението с Турция, ефектът и резултатите са видими. България наистина е модел“, каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят заяви, че страната ни незабавно трябва да бъде приета в Шенген по въздух и вода.

„Ако България и по суша е в Шенген, и утре дойде правителство, което не се справя с мигрантската вълна, то тогава мигрантите директно ще отидат в Германия, Холандия. Затова по суша представлява риск, но по въздух и вода не е риск. Трябва незабавно да ни вкарате в Шенген, както заслужаваме, по въздух и вода, и когато всички държави подпишат споразумения за изнесени центрове за бежанци извън границата, тогава да влезем и по суша. Това е абсолютно реалистично“, добави още премиерът Борисов.

Борисов за разлива край Созопол: Трябва да пазим и живота на водолазите (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Всичко, което видяхме в последните 3 години, доказва, че страната ви може да осигурява граничния контрол и да опазва външните граници на ЕС. Това е посланието ми и към другите държави в Европа, че България върши страхотна работа по опазване на границата", заяви Вебер. „С лидерските си качества, които премиерът Борисов показа, с добрите контакти с турския президент Ердоган, моето впечатление е, че България може да е модел за останалите държави в ЕС, че може да се осигурява един успешен граничен контрол“, заяви още председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент.

Според Манфред Вебер страната ни изпълнява всички изисквания за присъединяване към Шенген, дори „по-добре от други страни“. „Тези, които са леко скептични за присъединяването, ще им кажа да не говорят само теоретично, а да дойдат и да видят какво България прави по границата“, добави още Вебер.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.