КЕВР решава за увеличението до края на септември

Задава се ново поскъпване на природния газ в началото на новия отоплителен сезон. Оттам ще поскъпнат и парното, и топлата вода. През последната година това ще бъде четвъртото поскъпване.

Иван Хиновски: Цената на парното твърдо ще се покачи

През януари и април имаше по-незначително увеличение от около 3%, а през юли - по сериозно с малко под 11%. Сега от "Булгаргаз" искат синьото гориво да скочи с 15%, а от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обясниха, че почти нямат възможност да влияят върху цената.

С колко ще поскъпне природният газ от 1 юли?

С колко точно ще се увеличат разходите ни за природен газ от есента, все още не е ясно.

„Очевидно е, че дори и да не е 15%, ще има увеличение. По отношение на цената на природния газ възможностите на Комисията са силно ограничени”, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Една от причините за поскъпването е, че според договора между България и Русия цената на синьото гориво зависи пряко от цената на петрола.

Нови цени на тока, парното и топлата вода от 1 юли

„Движението на цените и на курса на долара в момента са в неблагоприятна посока. Това се вижда и от цените на течните горива по бензиностанциите в страната”, каза още Иванов.

Освен това за България доставчикът на природен газ е само един - Русия. Решението, поне на теория, е в предоговаряне на отношенията с "Газпром" и цените на синьото гориво не се определят от цените на петрола, а спрямо големите европейски борси на газ.

КЕВР предлага увеличение с 10,81% на природния газ

„Такива преговори направиха повечето страни в Централна и Източна Европа, включително Унгария и Словакия. Страни, които се смята, че са близки до Русия, но въпреки това предоговориха своите условия с "Газпром". България е единствената държава в Европейския съюз, която няма по-добри условия за доставка на природен газ от Русия”, обясни енергийният експерт Мартин Владимиров.

От КЕВР обещаха, че новите цени на природния газ ще са ясни до края на септември. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.