Прокуратурата образува досъдебно производство по случая

Летище Балчик е затворено заради инцидента с разбилия се в петък вечер четириместен самолет. При катастрофата загина пилотът на летателната машина.

Жертвата е 52-годишен пилот, бизнесмен от Варна и собственик на летателната машина, модел Cirrus SR22. По информация на NOVA името му е Севдалин Вълнаров.

Той получил правото да пилотира преди година и половина. Като любител пилот той имал около 60 часа нальот. Това каза за NOVA Христо Христов, който оглавява Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта.

Малък самолет падна в Балчик, загина пилотът

"Водещата версия за инцидента е неправилната преценка на пилота при подхода за кацане", обясни Христов. 
 
Дали пилотът е опитал да кацне с твърде висока скорост, може и да не стане ясно, защото този тип самолети нямат черни кутии. 
 
Курсовете за разрешително Вълнаров изкарал в учебния център в Долна баня. По телефона от фирмата отказаха да се срещнат с екип на NOVA, на място също не открихме никого. 
 
Разследващите тепърва ще разговарят с инструкторите. Вече са разпитани двама свидетели, които са били на летището в момента на удара.

Окръжната прокуратура в Добрич е образувала досъдебно производство по случая, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. Той уточни, че следствените действия са започнали веднага след произшествието, но основният оглед бе извършен в съботния ден.

Разследването се поема от следовател от Националната следствена служба. Магистратите ще работят съвместно със Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта. Ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, както и техническа на машината, допълни Николов.

Летище Балчик, което е военно, но обслужва и граждански полети, ще може отново да функционира след приключване на огледа и преместване на останките от самолета.

Разследващ за авиокатастрофата в Балчик: Имало е силен страничен вятър

Четириместният самолет се е разбил при кацането, след като се ударил силно в пистата, преобърнал се и се запалил. Пилотът е загинал на място. Ударът в земята е бил толкова силен и машината е толкова смачкана, че часове наред имаше противоречива информация за точния й модел.

По данни на Министерството на транспорта пилотите у нас, които имат свидетелство за управление на свръхлеки самолети, са 12. Регистрираните пилоти любители са 309. За лични нужди се ползват 96 въздухоплавателните средства, като в това се включват и самолети, и хеликоптери.

Това е втората катастрофа с малък самолет за последните три дни. Като прибавим и авиоинцидентите с военни машини в последния месец, цифрата нараства. Според разследващите обаче няма нарастване на броя на този тип катастрофи. Случвали се около 6-8 на година, сега просто били една след друга.

Инцидентите с военни машини обаче дадоха повод за коментар от премиера към президента.

"За съжаление, инцидентите със самолети в страната се случват по време на тренировка. Хубаво е някой да поеме вината и да каже - толкова години съм бил шеф на ВВС, сигурно и аз имам вина. Не само правителството, само Борисов, само министъра“, коментира премиерът и допълни, че подобни случаи има и в други държави.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.