16 души загинаха, а десетки се борят за живота си след тежкия инцидент

16 души загубиха живота си след фаталното преобръщане на автобус край Своге. Ранени са 18. МВР свиква извънреден щаб този следобед.

ТРАГЕДИЯТА КРАЙ СВОГЕ В СНИМКИ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА NOVA

Два факта станаха ясни снощи след трагедията. 17-годишният автобус, в който са пътували хората, не е минал на задължителен технически преглед, който е трябвало да случи в началото на август.

АД НА ПЪТЯ: Автобус се преобърна край Своге, жертвите са 16 (ВИДЕО+СНИМКИ)

В момента на тежкия инцидент, при който шофьорът губи управление и автобусът започва да се търкаля по склон с височина около 30 метра. По време на катастрофата е имало силен дъжд. Именно затова все повече започва да се прокарва и една от версиите, че е възможно инцидентът да е станал вследствие на аквапланинг. Това обаче все още не е потвърдено от властите. Предстои втори оглед.

Снимка: Олег Попов, NOVA

КАДРИ ОТ ДРОН: Мястото на трагедията край Своге

Очевидци разказват, че автобусът е бил смачкан до неузнаваемост. Хората разказват, че на мястото на инцидента често се случват тежки катастрофи. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи казаха пред NOVA, че дори са подавали сигнали до Пътната агенция, че на това място има проблем.

Жител на Световрачане: В катастрофиралия автобус имаше и дете

Скоро на пътния участък е правен ремонт, но пътните експерти казват, че настилката явно не е достатъчно добра, след като стават толкова много тежки инциденти в района. Преди удара мантинелата изглежда здрава. Въпреки това тя не е успяла да спре превозното средство.

След случилото се с решение на Министерския съвет 27 август, понеделник, е обявен за ден на национален траур. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.