ГЕРБ прехвърли топката с проблемния асфалт към БСП

Фалшифицирани документи и некачествен асфалт. Стоителният министър Николай Нанков обяви, че сега са установили нередностите. 

По въпроса кой е допуснал нарушенията традиционно управляващи и опозиция си размениха обвинения.

Отведоха в ареста шофьора на катастрофиралия автобус

И хората, и институциите знаят, че има проблем с асфалта край Своге. И то не от днес. Чак днес обаче институциите разбрали точно какъв е проблемът

"Този материал съдържа карбонатни групи - следователно е варовик. Характерното за тези материали е, че имат склонност да се полират. Съгласно нормативите, този материал е недопустим за слагане в асфалта", коментира Нанков. 

Според него рецептата за асфалта е одобрена от частна лаборатория, а пътят е пуснат по времето на кабинета Орешарски. АПИ само били уведомени.

"Частната лаборатория, в която е изпитан материалът, е в Стара Загора. Не го казвам случайно. По документи 2014-а година всичко е било наред", поясни министърът. 

Така ГЕРБ прехвърли топката с проблемния асфалт към БСП.  Те я поеха и отвърнаха с искане за оставка  

"Досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек. Сега вече корупцията убива в истинския смисъл на думата, защото невинни българи плащат с живота си. Виновникът за такива ситуации е само един и това е правителството на Борисов и той персонално", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Шофьорите на колите, ударени от автобуса: Водачът не гледаше пътя, нямаше и локви (ВИДЕО)

"Борисов бил виновен за смъртта на хората? Това е наистина абсолютно безочие. Борисов единственото, за което е виновен, е това, че преди 10 години България беше едно блато. Ще дам един пример - от София до Бургас колко време се пътуваше и колко хора целогодишно изгубиха своя живот на този път. За това ли е виновен?", попита депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. 

Официалното държавно обвинение засега сочи един отговорен за катастрофата. Това е шофьорът, защото карал с 53 км/ч. И за да няма повече подобни високи скорости по некачествения асфалт, държавата ограничи още повече  разрешената скорост

Нов ремонт на пътя ще започне, след като приключи разследването. Не е ясно обаче ще има ли ремонт в начина, по който се провеждат подобни процедури.

"Гордостта на премиера - магистралите, са най-голямата кражба, може би в държавата, конкурирайки се с кражбите в санирането", категорична бе Нинова.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.