В европейската държава цари разделение заради мигрантите

Германската полиция започна разследване срещу 10 души, които отправяли хитлеристки поздрави по време на вчерашните протести в източногерманския град Кемниц.

Двете паралелни демонстрации против и в защита на мигрантите завършиха със сблъсъци и 7 пострадали, а полицията беше подложена на остри критики.

Втора вечер на протести и сблъсъци в германския град Кемниц (ВИДЕО+СНИМКИ)

От едната страна скандираха: "Спрете мигрантската вълна" и "Ние сме народът". Този слоган беше използван първо при протестите срещу комунистите в Източна Германия, а сега е узурпиран от крайнодесните.

От другата страна, под погледа на огромната статуя на Карл Маркс, се виждаха плакати с надписи от типа: "Заменям расист срещу мигрант".

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ТУК

Протестите бяха запалени от убийство на 35-годишен дърводелец от Кемниц с баща германец и майка от Куба. Мъжът беше намушкан смъртоносно с нож. По случая има двама заподозрени - сириец и иракчанин. Германският канцлер осъди и убийството, и последвалото насилие.

БЕЗРЕДИЦИ В КЕМНИЦ: Българин вероятно е сред нападнатите от гневната тълпа (ВИДЕО)

Полицията беше подложена на остри критики заради недостатъчния брой  служители на реда, макар че бяха мобилизирани и полицаи от други градове. 6 хиляди крайнодесни са участвали в шествието снощи. А антимигрантските настроения не са нещо ново за провинция Саксония, където е Кемниц.

Събитията в Кемниц показват нарастващото разделение в германското общество след решението на Ангела Меркел през 2015-та да отвори вратите за над 1 милион мигранти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.