Освен вътрешният и регионалният министър, с поста си се разделя и колегата им от транспортното ведомство

Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на регионалното развитие Николай Нанков заявиха, че са подали оставките си, защото поемат политическата отговорност за трагедията край Своге. Транспортният министър Ивайло Московски също освобождава поста си.

Така се прави по белия свят, така постъпваме и в ГЕРБ. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от тази трагедия”, заяви Радев. Той подчерта, че не са се оттеглили веднага след катастрофата, защото искали да предадат цялата необходима информация на следствието и прокуратурата.

САМО ПО NOVA: Говори пострадала при катастрофата край Своге, загубила съпруга си (ВИДЕО)

Ние сме хора с морал. Основната ни цел е справедливостта максимално бързо да възтържествува. Съдействахме, съдействаме и ще съдействаме, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин”, коментира от своя страна регионалният министър Николай Нанков.

Двамата заявиха, че не са писали официално мотиви за оттеглянето си от постовете. Радев бе категоричен, че МВР е подало общо седем сигнала за опасния участък от пътя в Искърското дефиле, който се превърна в лобно място на 17-те жертви на катастрофата.

Вземат проби от асфалта на пътя София – Своге (СНИМКИ)

Невинаги сигналът е достатъчен. Ако имаше ежедневен контрол, може би нямаше да се стигне до този инцидент. Явно проблемът е и в не толкова добрата координация и комуникация между трите ведомства”, каза Нанков.

Транспортният министър в оставка Ивайло Московски не се яви на брифинга, тъй като е в болничен, обясниха колегите му.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.