Фаталното намушкване с нож извади на бял свят дълбокото разединение в германското общество

Установена е връзката между органите на реда в Източногерманския град Кемниц и крайнодесните групи. Служител на затвор призна, че е разкрил заповедта за арестите на двамата заподозрени за убийството на 35-годишен мъж. Единият от арестуваните – иракчанин с инициали Юсуф А., е подал молба за убежище в България и е имало заповед за връщането му от Германия у нас.

Фалшиви новини предизвикали размириците Kемниц?

Престъплението повдигна болезнения за Европа въпрос за Дъблинското споразумение и как то функционира на практика. На 13 май 2016 г. съдът постановява иракчанинът да бъде върнат у нас. Не е ясно защо се забавя депортирането му, но изтича 6-месечният срок, в който българските власти носят отговорност за съдбата му и той вече попада под юрисдикцията на германските власти.

Стотици германци излязоха на пореден протест срещу мигрантите

Фаталното намушкване с нож в центъра на Кемниц извади на бял свят дълбокото разединение в германското общество, радикализацията в Източна Германия и предизвика реакция в цяла Европа.

"Тези, които казват "Да изритаме всички чужденци" се самозаблуждават. Тези които казват "Да затворим портите" се самозалъгват. Това няма как да стане. Европа не е остров на 10 хиляди километра от останалия свят",  каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

ЗАРАДИ ХИТЛЕРИСТКИ ЗНАК: Германската полиция разследва 10 души (ВИДЕО)

Германският министър по въпросите на семейството е първият представител на федералното правителство, който посети Кемниц.

"Заедно ще покажем, че Кемниц и провинция Саксония са повече от една кафява неонацистка тълпа и няма да забравяме това, което е важно и необходимо в Източна Германия", каза министърът по въпросите на семейството на Германия Франциска Гифай.

В четвъртък в Кемниц се състоя пореден протест, който премина без инциденти, а местните власти организираха дискусия, която да тушира напрежението от последната седмица.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.