Участъкът в района на катастрофата ще е преасвалтиран до вторник вечерта

Започна ремонт на пътя край Своге, където 17 души загинаха при катастрофата с автобус. Прокурори и следователи разрешиха преасвалтирането, след като в петък взеха проби от настилката, за да я изследват. Фирмата изпълнител е очаквала разрешението до 15 часа днес. 

В понеделник беше затворена затворена една от пътните ленти и започна фрезоване на износващия слой на асфалта. Във вторник ще бъде затворено цялото движение за преасфалтиране на участък от 760 метра. Ремонтът ще приключи до сряда вечерта, уточниха пред NOVA от Агенция "Пътна инфраструктура". Мантинелата няма да бъде сменена сега - от пътната агенция прехвърлиха топката на община Своге, защото това била тяхна отговорност. От следствието взеха проби и от материала, от който е мантителата.

"Ремонтът не е планов, той е свързан с констатирани дефекти на пътя в гаранционния срок", обясни пред NOVA председателят на УС На Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов. През следващата седмица ще започне инспекция на цялото трасе, за да се разбере дали има проблеми, свързани с пътната безопасност.

Междувременно от "Трейс груп холд" обявиха, че на 28 август са получили писмо от пътната агенция, с което за разлика от досега коректно са били уведомени за технически проблеми по трасето край Своге. Компанията е започнала работа независимо от липсата на обосновка защо се приема, че дефектите са нейна отговорност и уверяват, че ще предприемат необходимото не само за нуждите на строителните дейности, но и за защита на законно признатите интереси на компанията, нейните акционери и над 1500 служители. 

И днес жители на Своге се събраха на протест на мястото на катастрофата. Днес те протестираха срещу спящите държавни институции, а близките на загиналите в автобуса хора призовават да бъдат обезопасени всички пътища в цялата страна. 

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.