Нетаняху се надява скоро да има българско посолство в Йерусалим

„Трябва да се преборим за мозъците на хората. Трябва да обясним, че религията е най-важна за всеки от нас, но също мирът и разбирателството”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, цитиран от БГНЕС. По време на срещата двамата премиери са обсъдили двустранните отношения в областите от взаимен интерес, както и международни и регионални теми.

Приятелството и доверието с Нетаняху е от изключителна важност, защото Израел играе ключова роля в развързването на сложния възел за постигане на мир в Близкия Изток, заяви Бойко Борисов.

Бойко Борисов се надява, че по линия на двустранните отношения, до края на годината ще се проведе смесено заседание между двете правителства, което ще бъде в България.

С ИЗРАЕЛ СРЕЩУ ТЕРОРА: Борисов се среща с Нетаняху и роднини на жертвите от Сарафово

„Израелският премиер Бенямин Нетаняху се надява, че откриването на почетно консулство на България в Йерусалим ще бъде първа крачка към откриване на българско посолство там”, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, цитиран от БТА.

Бенямин Нетаняху информира, че по време на срещата му с Борисов двамата ще разговарят и по темите за противодействието с престъпността, киберпрестъпността, земеделие, здравеопазване и др. Той изтъкна, че в рамките на добрите взаимоотношения между България и Израел най-ценното е отношението на симпатия и почит на израелския към българския народ. "Това е така, защото всички са част от една и съща цивилизация. Но тази цивилизация в момента е подложена на атаки, най-вече от радикални фракции, радикален ислям, както и на тероризма, на който е проводник", посочи Нетаняху. Той добави, че терористичните атаки са насочени срещу всички, като дори и България е била потърпевша от една подобна атака.

Днес следобед Бойко Борисов ще има среща с роднини на загинали при атентата на летище Сарафово. Ще се състои и тържествена церемония по откриването на паметник - символ за отбелязване на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА БОРИСОВ В ИЗРАЕЛ ВИЖТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.