Вотът ще се проведе в неделя

В неделя шведите отиват пред урните, за да изберат нови членове на парламента. Страната, известна като шампион по спазване на човешки права, показва завой към популистката реторика. Крайнодясната партия „Шведски демократи” е на път да разбие политическото статукво и да попречи на традиционните партии да спечелят мнозинство. В основата е миграцията - трънчето в петата на цяла Европа.

Джими Акесон - лидерът на „Шведски демократи”, разпалва предизборната кампания. Партията, която има корени в движенията за превъзходство на бялата раса, не е отскоро в политиката, но този път заплашва да разбие комфорта на мейнстрийм формациите, поставяйки в центъра въпросът за имиграцията.

Крайнодесният тероризъм - нарастващата заплаха на Острова

По време на мигрантската вълна през 2015 г. Швеция е страната, която приема най-много мигранти на глава от населението - 160 000. Миграцията към страната обаче не започва през 2015 г. По време на Балканските войни Швеция приема най-много бежанци от Босна и Херцеговина - около 100 000. Там има и голяма иранска диаспора.

„Като че ли способността на шведското общество да приема и да интегрира чужденци просто се пресити и дойде моментът, в който шведите искат да кажат: „Стига!”, коментира Весела Чернева - директор на Европейския съвет за външна политика - София.

КОНЦЕРТ СРЕЩУ РАСИЗМА: Десетки хиляди се събраха в Кемниц под мотото "Ние сме повече"

Едва ли има място, където това е по-видимо, от Люснасберг - малък окръг в сърцето на Швеция. Много от жителите на този процъфтяващ в миналото регион, сега не искат мигранти и имат усещането, че те ограбват социалната система.

Въпреки това, в основата на антимигрантските настроения не стои икономиката. Швеция се радва на икономически растеж, на път е да се превърне в световен лидер по изкуствен интелект.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.