"Проблемът вече е международен и са нужни общи мерки", заяви румънският министър на земеделието

България и Румъния със спешни мерки за борба с африканската чума по свинете. Земеделският министър Румен Порожанов замина за Букурещ, а преди това инспектира оградата по сухопътната ни граница край Силистра. Въпреки че взетите проби у нас за заразата са отрицателни, рискът от разпространение на африканска чума остава.

На ГКПП „Кайнарджа” край Силистра днес беше направена инспекция на последната част от оградата, която предпазва от преминаването на диви прасета от Румъния. Общата й дължина е над 100 км. Бяха довършени и последните 6 км по сухопътната ни граница с Румъния.

Няма огнище на африканска чума по свинете у нас (ВИДЕО)

Половин милион лева без труда на хората – толкова струва оградата против диви прасета по границата ни от Дуранкулак до Силистра. 133 км от съоръжението вече са завършени и имало полза.

„За нуждите да не преминават животните, абсолютно категоричен съм, че има полза. За това правим непрекъснато обход, ако има някакво нарушаване да се вземат по най-бързия начин мерки”, заяви Порожанов.

Опасност да преминат диви, болни животни имало заради ловните гонки в Румъния.

Румен Караманов е ветеринарен лекар и един от най-големите промишлени свиневъди у нас. Свинефермата му в Добричко има капацитет за отглеждане на десетки хиляди прасета. Караманов поиска от държавата да защити индустриалните животновъди.

Русия спира вноса на свинско месо от България

В отговор министърът посъветва стопаните в рисковите райони възможно най-скоро да усвоят животните си.

В Букурещ министър Порожанов се срещна с министъра на земеделието Петре Дея и на водите и горите Йоан Денеш.

„Опитът ви с борбата с африканската чума по свинете ще бъде много полезен за нас. България, както и Румъния, предприе много сериозни превантивни действия. На всички ГКПП пунктове възобновихме дезинфекцията, изземваме и унищожаваме всички продукти със свинско на границата, изградихме ограда срещу навлизане на диви прасета, но за съжаление преди 10 дни се появи първия случай и у нас“, заяви Порожанов.

ЧУМА ПО СВИНЕТЕ: Министърът на земеделието разговаря с Букурещ за заразата

„Трябва да обединим усилията си, проблемът вече е международен и са нужни общи мерки“, заяви от своя страна министър Петре Дея.

В Румъния вече са унищожени 194 000 свине заради африканската чума, като се очаква бройката им да достигне 300 000. Там предстои да се открие научен център за борба с болестта, като в работата му бяха поканени да участват и български специалисти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.