Все още не е ясно кой ще поеме поста на д-р Мариана Симеонова

Ден след като стана ясно, че директорът на Агенцията по трансплантациите Марияна Симеонова напуска поста си, тежко болни и близките им настояха здравните власти да вземат спешни мерки за осигуряването на белодробни трансплантации в чужбина. В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които не могат да се правят в България.

Пациенти с белодробни заболявания – отново на протест (ВИДЕО)

Белодорбно болният Адриан е сред първите, които излизат преди месеци пред здравното министерство, за да настояват за спешни трансплантации в чужбина. От седмици той не може да се вижда с външни хора, заради опасността от инфекции.

Много е зле. състоянието му е критично. На венозно и перорални антибиотици е... това ще попречи на бъдещата белодробна трансплантация”, опасява се бащата на болния Адриан.

Директорът на Агенцията по трансплантации подаде оставка

Затова близките му дойдоха да поискат обяснение - какво е бъдещето му - след като Агенцията по трансплантация остава без шеф.

„Не само въпросите са без отговор, но няма и развитие по обещанията”, казва братът на Адриан Алберт.

„Ако недай боже стане нещо с адриан - няма да има ненаказани”, заканва се майка му Анжела.

Мариана Симеонова: Институциите трябва да говорят помежду си

Според Марияна Симеонова, напускането било по лични причини и нямало да забави договорките с клиника в германския град Есен, където здравното министерство обещава да изпрати чакащите болни. Нямало риск от забавяне и заради скандалите във въпросната болница. Преди дни там беше арестуван ръководителят на програмата за трансплантации.

„Няма да спрат процесите... аз също имам обещанието и уверението, че.ще продължа да помагам”, обясни д-р Мариана Симеонова

Самата симеонова недоумява защо въобще се е наложило държавата да търси различни болници от тази във Виена, където вече са направени няколко успешни трансплантации. Не било ясно и защо нейната агенция, а не комисията за лечение в чужбина водила преговорите.

От здравното министерство засега не се ангажират с конкретни срокове, в които болните ще могат да бъдат изпращани за лечение в чужбина. Все още не е ясно и кой ще бъде новият шеф на агенцията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.