В момента в района бушуват три стихии

Бурите, които бушуват из северната част на Атлантическия океан в момента, са три – „Хелън”, „Айзък„ и „Флорънс”.

Най-мощният ураган в САЩ от десетилетия набира все по-голяма сила

Тропическата буря „Айзък“ напредва на запад към Малките Антили в Карибския басейн. Очаква се да ги удари рано в четвъртък с проливни дъждове и скорост на ветровете до 110 км/ч.

Ураганът „Хелън” със скорост на ветровете до 170 км/ч постепенно отслабва. В момента се движи на северозапад. По пътя му са Азорските острови, които трябва да достигне в събота.

Най-силната буря в северния Атлантик - „Флорънс“, напредва към югоизточното крайбрежие на САЩ със скорост около 30 км/ч. Прогнозите на този етап са „Хелън” да удари САЩ в района на Северна Каролина в четвъртък. Поривите на урагана достигат над 200 км/ч.

Източното крайбрежие на страната се бори с последиците от подобни стихии всяка година. Градовете, определени като най-уязвими при подобни бури, са Маями, Ню Йорк, Джаксънвил, Чарлзстън и Норфолк. В Маями например, над 700 000 домове и обществени сгради са в потенциален риск от наводнение. За Ню Йорк анализаторите изчисляват, че буря като „Флорънс” би могла да надигне вълна, която да наводни 800 км от териториите по бреговете. В най-лошия случай „Флорънс“ ще потопи обширна територия по крайбрежието. Някои модели чертаят прогнози, при които валежите в пика на урагана могат да достигнат количества от над 600-700 л/кв.м.

ЗАРАДИ ТАЙФУН: Евакуират 1 млн. души по Източното крайбрежие на САЩ

Очаква се на много места да спре електроподаването, заради изтръгнати от земята стълбове. Има опасност да бъдат отменени полети от много летища.

Щатите по крайбрежието вече обявиха бедствено положение. Евакуирани са над 1 милион души, а ситуацията предстои да се усложнява.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.