Това сочи специализирано проучване

Ракът ще убие близо 10 000 000 души през 2018 г. въпреки по-добрата превенция и ранното диагностициране, сочи специализирано проучване. Близо 18 100 000 нови случая на рак са прогнозирани в световен мащаб през 2018 г., като смъртните случаи са 9 600 000.

Последната оценка на Международната агенция за изследване на рака преди 6 години съобщи за очаквани 14 100 000 нови случаи на болестта и 8 200 000 смъртни случая, информира БГНЕС.

Кабинетът одобри над 16 млн. лв. допълнително за здраве

Това повишение се дължи на увеличаването и застаряването на населението. Хората в развиващите се страни водят нездравословен, рисков начин на живот, традиционно свързан с по-богатите икономики.

Увеличаването на вниманието върху превенцията, както и насърчаването на хората да откажат пушенето и да имат здравословна диета, доведе до спад в някои видове рак. Все пак общият брой на новите случаи граничи с усилията за ограничаване на болестта.

Благотворително турне набира средства за жени с рак на гърдата

"Тези нови данни подчертават, че има още много какво да се направи, за да се отговори на тревожното нарастване на тежестта на рака в световен мащаб и че превенцията играе ключова роля", заяви директорът на агенцията Кристофър Уайлд.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.