Използването им от младите е достигнало до епидемични равнища, заявяват властите

Американските законодатели заявиха, че обмислят да наложат забрана на електронните цигари с вкус, след доклад, в който ръководителят на администрацията за храните и лекарствата (FDA) предупреди за "епидемия" при подрастващите, предаде БГНЕС.

Агенцията е изпратила повече от 1 100 предупредителни писма и 131 глоби на търговци, които продават нелегално електронни цигари на деца.

Електронните цигари са опасни за белите дробове

"Ние виждаме ясни знаци, че използването на електронни цигари от младите е достигнало до епидемични равнища и трябва да коригираме някои аспекти на нашата цялостна стратегия за преодоляване на тази ясна и настояща опасност", заяви комисарят от FDA Скот Готлиб.

"Специално сме се фокусирали над електронните цигари с вкус. И сериозно обмисляме промяна в политиката, която да ни позволи да премахнем тези овкусени продукти от пазара", каза още Готлиб.

Очаква се данните от изказването на комисаря да бъдат публикувани в следващите месеци, тъй като FDA реши да ги направи публично достояние.

Учени отново алармират за вредата от електронните цигари

Според "Вашингтон Поуст" основните данни са от Националното младежко проучване за тютюнопушенето, което показна 75% увеличение при използването на електронни цигари сред ученици в гимназиите в 2018 г. спрямо 2017 г.

"Много внимателно използвам думата "епидемия". Електронните цигари са станали една от най-опасните тенденции сред тийнейджърите", добави Готлиб. "Притеснителната и увеличаваща се траектория на използване на тези продукти при младежите и пътя към зависимостта трябва да спрат", каза още той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.