Служителите били изморени от европредседателството

Един служител на дирекция „Сигурност” на Летище София е уволнен, а супервайзъри и началници на отдели са наказани, след като пътници от Ливан влязоха в България без проверка на багажа.

Самолетът авиокомпания „България ер” излита от Бейрут на 3 септември, малко след 4.00 часа. Пътниците трябва да стигнат до Лондон с полет, който има прекачване в София. Според правилата, тъй като се смята, че пътниците идват от трета държава – рискова територия, ръчният им багаж трябва да бъде повторно проверен у нас. Това обаче не се случва.

Пътници от Ливан са влезли без проверка на багажа на Летище София

15 минути след 6 сутринта. Полет на авиокомпания България Еър от Бейрут каца на столичното летище, за тренсфер към Лондон. Процедурата е ясно разписана - основания за грешки няма. В един момет обаче проверени и непроверени пътници се смесват. Заради допуснатата грешка е уволнена служителка на аеропорта.

„Тя просто е трябвало да седи на място и да не допуска смесване. Служителката е допуснала да преминат директно през нея.”, обясни директорът на Летище София Владимир Рапунджиев. На въпроса защо след като ръководството е реагирало веднага, защо разследването за инцидента и уволненията се случват седмица по-късно, Рапунджиев отговори, че мерки са били взети веднага. „Процесът си се движеше, просто някой услужливо избърза и сподели. Не виждам новина”, каза директорът.

По думите му грешката била човешка, защото хората били изморени.

„Донякъде умора след доброто представяне на европредседателството, може би отчитам, че някой от колегите са малко уморени и разсеяни, затова ще има и технически средства, за да се гарантира сигурността”, обясни Владимир Рапунджиев.

Освен уволнената служителка има и редица наказани. На борда на AIRBUS-a имало около 40 души. По непотвърдена информация част от тях се разхождали дори из кафенетата на Терминал 2. От летището били взети светкавични мерки.

След смесването всички мерки са взети, твърди директорът. Той е категоричен, че непроверени пътници не е имало.

От МВР са категорични вината е изцяло на Летището.

Ръководството на летището също било готово да подаде оставка по всяко едно време, ако имало вина.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.