Продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз

Европарламентът се заема с двойния стандарт при храните. Европейският парламент прие доклад, с който признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. До края на годината Европейската комисия трябва да излезе със законодателно решение за прекратяване на порочната практика.

Депутатите отправиха серия препоръки на национално и европейско ниво за справяне с проблема. 

Идеята е, че продукти от една и съща марка и опаковка трябва да имат еднакво съдържание във всички държави от Общността. 

Тестове в Централна и Източна Европа са показали, че различия има. А дискриминацията на потребители е недопустима. 

Подобни различия са открити и в нехранителни продукти като перилни препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти, предназначени за бебета. 

Двойното качество при храните ще се счита за нелоялна практика и фирмите, които произвеждат такива продукти, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот. 

„Днес ЕП официално призна, че двоен стандарт за различните страни има и че използването му от производителите трябва да бъде спряно. С 464 гласа „за”, 58  „против” и 127 въздържали се, депутатите гласуваха доклад, с който предлагат практиката да бъде призната за нелоялна, а фирмите нарушители да бъдат санкционирани”, обясни евродепутатът от БСП Момчил Неков.

ЕК одобри пилотен проект на България за двойния стандарт при храните

Проучванията за наличието на двоен стандарт при храните започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, закупени в седем европейски страни, показва, че те са с доста различен състав. Оттогава са направени редица проучвания, включително и в България. Резултатът – потребителите често са подведени. Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, защото критериите са различни.

Може ли да бъде сложен край на двойния стандарт за храните?
 
След решението на ЕП, че продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз, на ход е ЕК, която трябва да предложи законодателство, за да бъде премахнато двойното качество.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.   

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си