Новият здравноосигурителен модел все още се обсъжда

Българите, на които държавата плаща здравните осигуровки, да плащат допълнителни здравни застраховки. Това е една от идеите в обсъждания нов здравноосигурителен модел. Здравните власти са категорични, че проектът се променя постоянно, а обсъждането продължава. Днес директори на областните болници се запознават с идеите на здравния министър. Общото между всички концепции е, че предвиждат събиране на допълнителни средства за здраве. Идеята е също парите да се разпределят не само от здравната каса, както досега, но и с помощта частни застрахователи.

Държавата плаща здравните осигуровки на пенсионери, деца, държавни служители, военни, полицаи. Според анализатори, заради идеята да се събират още пари за здраве през застрахователи, може да се наложи някои от тези групи да плащат сами новите вноски.

Ще ни задължат ли да плащаме още 12 лева за здравна застраховка?

 „Пенсионерите ще ги осигурява държавата, но може би други като държавните служители, които не са малко, при новия модел – най-вероятни допълнителния стълб – 12-те лева – ще бъде техен ангажимент”, предполага националният консултант по кардиохирургия проф. Иво Петров.

Въпросните 12 лева все още са примерна сметка под въпрос. Според този вариант за реформа ще се въведе втори задължителен стълб на осигуряване с размер на застраховката, който се определя от пол, възраст и местоживеене. Идеята е парите да се използват за скъпоструващо лечение, а касата да поема не повече от 85% от цената на терапията. Друг проект предвижда допълнителна здравна вноска от 2 %, а средствата да се разпределят между частни застрахователи.

„Сега пациентът не е акцент на здравната система, сега се разпределят едни пари. Крайно време е пациентът отново да влезе във фокуса на системата”, смята проф. Иво Петров.

Ще плащаме ли повече за здравни вноски?

 „За мен обаче притеснителна е думата застраховател… Застрахователят е нещо различно от осигурител”, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Въпреки тревогите около новия модел, очакванията са той да ограничи неправомерните плащания. Сега българският болен води класациите по доплащане за медицински грижи. „В момента са най-ощетени хората, които са най-социално слаби”, на мнение е проф. Петров.

Въпреки че обществените обсъждания изпревариха представянето на проекта за нов здравноосигурителен модел, той ще бъде окончателно готов след 2 седмици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.