Коментари за министерските оставки и инвестициите

„ГЕРБ си отива и това не е желание на опозицията, било то парламентарна или извънпарламентарна. ГЕРБ си отиват, защото във всяка една сфера докараха България до дъното и хората започват да стават гневни”, заяви в студиото на „Събуди се” депутатът от БСП Елена Йончева.

„Преките чуждестранни инвестиции за 10 години са намалели 10 пъти, няма да говорим какво се случва в медиите, това е отделна тема, какво се случва в здравеопазването – закриват се държавни и общински болници, какво се случва в образованието – от учебните заведения излизат функционално неграмотни хора…И разговорът оттук нататък е как да измъкнем България от това дъно, на което се намира, независимо кой ще дойде на власт”, аргументира излизането на левицата от парламента Йончева.

Според нея смяната на тримата министри няма да доведе до нова политика. „Защо след трагедията в Своге, когато загинаха 17 души, трябваше да се иска оставка на министри  -  за да се избегне основната тема, основният разговор, който е за огромните кражби, за ограбването чрез инфраструктурни проекти, пътното строителство”, заяви депутатът от Левицата.

Елена Йончева: Магистрала "Тракия" е строена със сгурия 

„На опозицията това й е работата, но аз не мога да приема да се отправят твърдения за това как по всички параметри България е по-зле в сравнение с 2009 година. Всъщност те са намерили един –единствен параметър, една единствена цифра в статистиката, в която България е по-зле и това е размера на преките чуждестранни инвестиции. Да, има такъв спад, но ако погледнете профила на тези инвестиции, ще видите, че през 2008 година основният размер, над 80% от тези инвестиции са били финанси и строителство, тоест да се разкриват банки и техните клонове. И ако погледнете инвестициите само в реалния сектор, ще видите, че те сега са повече, отколкото са били тогава. Затова и безработицата сега е по-ниска”, отговори депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Делян Добрев: Новите министри ще бъдат гласувани в края на следващата седмица

Номинациите на тримата наследници на подалите оставка министри на регионалното развитие, транспорта и вътрешните работи ще бъдат гласувани до края на следващата седмица, съобщи Добрев.

Той посочи, че гласуването на рокадите в правителството се забави заради липсата на указ от президента за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, номиниран за поста на Валентин Радев.

„Дори и да има възможност парламентът да гласува назначението без този указ на президента, щяхме да сме атакувани, че пренебрегваме ролята и функциите на президента”, обясни Добрев.

По повод оттеглянето на номинирания за министър на транспорта Александър Манолев Добрев коментира, че вероятно желанието на зам.-министъра е да не навреди на правителството.

„Как той е бил в последните 3-4 години заместник-министър в две министерства, как досега за част от медиите, които раздухаха някакви проблеми, това не е било проблем? Защо сега излиза тази информация за господин Манолев?”, попита Делян Добрев.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.