Затоплянето на отношенията между Сеул и Пхенян продължава

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха историческо споразумение в края на продължилите три дни разговори в Пхенян.

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Лидерите на двете Кореи се срещнаха (ВИДЕО)

По време на предаваната на живо пресконференция стана ясно, че Ким Чен-ун ще посети южнокорейската столица Сеул до края на тази година. Северна Корея се е съгласила да премахне окончателно ядрените инсталации и площадките за изстрелване на ракети, както и да допусне международни инспектори.

„Сключихме военен договор за приключването на тази история на жестока и трагична конфронтация и враждебност. Съгласихме се да положим усилия за превръщането на Корейския полуостров в земя на мира, без ядрени оръжия и ядрени заплахи. Обещах на президента Мун Дже-ин да отида в Сеул в близко бъдеще”, заяви Ким Чен-ун.

„Южна и Северна Корея договориха за първи път план за премахване на ядрените оръжия. Това е изключително съдържателен резултат. Северът се съгласи да премахне окончателно ракетния полигон „Точхан-ри”, както и ракетните установки в присъствието на международни експерти”, заяви Мун Дже-ин.

СЛЕД 70-ГОДИШНА РАЗДЯЛА: Роднини от Северна и Южна Корея се видяха за първи път (ВИДЕО)

Двамата лидери са се договорили да свържат страните си с железопътен транспорт, както и да позволят събирането на разделени от войната семейства.

Северна и Южна Корея ще подадат и обща кандидатура за домакинство на летните Олимпийски игри през 2032 г., се казва още в заключителната декларация от срещата на върха в Пхенян. Страните взеха решение и за съгласуване с цел участието в Олимпийските игри в Токио през 2020 г. с обединени отбори по различни видове спорт. Двете Кореи вече имат подобен опит, тъй като на 9 февруари делегациите на държавите преминаха под флага на Обединена Корея по време на церемонията по откриване на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. В олимпийската надпревара по хокей на лед за жени също се включи обединен отбор. В Азиатските игри през 2018 г. двете Кореи отново участват с общи тимове в няколко вида спорт.

Американският президент Доналд Тръмп приветства постигнатото между Пхенян и Сеул споразумение. "Много вълнуващо!", написа стопанинът на Белия дом в Twitter. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.