До 5 години затвор грозят шофьора

Камион, пълен с метални отпадъци, помете бариера на жп прелез в Ловеч, без да спре, и то при сигнализация, че идва влак. Вече е ясно кой е шофьорът, който е бил зад волана на товарния автомобил. 

Оказва се, че въпросният прелез на линията Левски – Ловеч е един от най-модерните у нас. Изграден е наскоро, а задължителна част от съоръжението е наличието на видеокамери, които са успели да заснемат случката. 

Гредата на автоматичното прелезно устройство се оказва свързано със системите на железопътната инфраструктура. След като камионът я чупи, автоматичната сигнализация светва червено и влакът не може да мине през прелеза.

Трима българи загинаха на жп прелез в Испания (ВИДЕО)

Видеозаписите са предадени на полиция и прокуратура. Досъдебното производство е за незаконно увреждане на чужда собственост. Водачът вече е установен. Ако вината му бъде доказана в съда, нарушителят може да лежи в затвора до 5 години.

От „Железопътна инфраструктура” поясниха, че подобни действия на шофьорите струват много скъпо, не само като средства.

Жп прелезите у нас са над 750 на брой. Статистиката сочи, че сме на второ място в Европа по инциденти с пресичащи автомобили при спусната бариера. От началото на годината има регистрирани 14 такива случая с 10 жертви.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.