Райнхард Рьотле изрази подкрепа за готовността ни да влезем в Шенген

Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на страната ни за отличното партньорство с федерална провинция Бавария в правоохранителната сфера и изрази подкрепа за готовността ни да влезем в Шенген по въздух и вода. Това посочват в съобщение от пресцентъра на МВнР. 

"За мен е чест, че ме приемате, а фактът, че първата ми задгранична визита като главен прокурор на Мюнхен е в България, е символ на отличното ни сътрудничество", каза Рьотле пред вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която го прие. Рьотле е на официално посещение в страната ни по покана на главния прокурор Сотир Цацаров.

Пред министър Захариева Рьотле разказа за впечатленията си от разговора по-рано през деня с премиера Бойко Борисов, който го е запознал с предприеманите от България мерки за опазване на външната граница на Европейския съюз, за противодействие на трафика и за борба с корупцията.

"Премиерът ви ме увери, че границата се пази толкова добре, че врабче не може да прехвръкне през нея. Макар баварската вътрешна граница да е несравнимо по-малка, сме наясно колко трудно и отговорно е това", посочи Рьотле. Той е отбелязал още впечатленията си от презентация на премиера за успешната борба на държавата с цигарената мафия.

"Тези успехи са важни, защото същите хора, които днес се занимават с трафик на цигари, утре ще превозват незаконно хора", подчерта германският прокурор. Той благодари на българските правоохранителни органи за отличното сътрудничество и в тази област.

"Убедена съм, че впечатленията ви на място ще допринесат за позитивни за България решения по членството на страната ни по въздух и вода в Шенген и се надявам да видим тези решения преди края на годината", каза министър Захариева. Тя потвърди решимостта на страната ни да стане част от Шенген, както и позицията на България от нуждата за реформа на свободното за пътуване пространство.

"Темата за Шенген е всеобхватна. В областта на правосъдието имаме прекрасно сътрудничество и следователно - моята подкрепа за членството ви", посочи Рьотле.

Двамата събеседници изразиха задоволство от работата на българската Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Събеседниците се съгласиха, че е необходимо време, преди ефектът от работата на КОНПИ да стане траен и ползите да бъдат претеглени.

Главна прокуратура Мюнхен е най-голямата от трите главни прокуратури във федерална провинция Бавария.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес