Обсъждат имигрантите и опазване на европейските граници

В Залцбург продължава срещата на върха на европейските лидери, посветена на ключови теми като имиграцията, сигурността и Brexit. По време на работната вечеря снощи не беше постигнат напредък по нито една от темите.

Борисов: Спрямо мигрантите водим достатъчно твърда политика (ВИДЕО)

Британският премиер Тереза Мей се обърна към лидерите с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат страната й. Тя потвърди, че Великобритания ще напусне Евросъюза през март, както е предвидено. Няма да има втори референдум за членството.

По отношение на миграционните проблеми европейските лидери остават разделени, но оптимистични. Евросъюзът се опитва да намери решение на проблема извън територията на общността.

ПРОБЛЕМИТЕ С МИГРАНТИТЕ: Европейските лидери на среща в Залцбург

„Желанието ми е да останем единни в рамките на 27-те по въпроса с Brexit. Какъвто и изход да се намери, той не трябва да вреди на основните свободи и общия пазар. И трето, до ноември трябва да имаме споразумение за Brexit, което да включва решение и за ирландските ни приятели”, заяви френският президент Еманюел Макрон.

„По отношение на миграцията подкрепям засиленото сътрудничество с Африка. Подкрепям развитието на Фронтекс, както предложи Комисията, защото трябва да пазим общите ни граници. Аз съм за механизъм, дори и временен, който да позволи функциониране с правила за отговорност и солидарност. Подкрепям и правилата за завръщане на мигрантите в страните им на произход”, каза още Макрон.

Снощи се проведе работна вечеря, дадена от австрийския канцлер Себастиан Курц. На нея присъства и българският премиер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.