Столицата черпи опит от управлението на отпадъците във Виена

Сметище в центъра на най-добрия град за живеене в света. Как изглежда заводът за изгаряне на отпадъци във Виена? Това провериха жители на софийския район „Средец”, където ще бъде изградена пещ за боклук. Има ли бъдеще технологията и в нашата столица?

Конрад се мести във Виена преди 30 години. Именно тогава заводът за горене на отпадъци „Шпителау” подновява работата си. В началото идеята за гигантска пещ в сърцето на града му се струва абстрактна, също като фасадата на инсталацията.

Махат контейнерите в центъра на София, боклукът отива под земята (СНИМКИ)

„Във Виена сега заводът е символ на природата. Работи много добре. Бил съм вътре, виждал съм филтрите. Затова мисля, че Виена има хубав въздух”, казва Конрад.

Австрийската столица разполага с 4 завода за третиране на отпадъци – в 3 от тях се гори боклука на местните.

„Общинско дружество за управление на отпадъците, Виена. Виена рециклира 60% от боклуците си, а всичко, което не може да се рециклира отива в един от нашите 3 завода”, казва Херман Колер от общинското дружество за управление на отпадъците във Виена.

Жителите на Виена са финансово мотивирани да произвеждат малко боклук. Да цапаш тук излиза скъпо. Разделното изхвърляне е безплатно, докато за кофа смесен отпадък всяко домакинство плаща почти 5 евро.

УМНИТЕ ГРАДОВЕ: Те "знаят" всичко за вас (ВИДЕО)

Всички боклуци, които не са рециклирани в крайна сметка отиват в пещ, където се развиват 1000 градуса. А след като отпадъкът е изгорен, горещата вода влиза в тези тръби, откъдето тръгва към радиаторите на виенчани.

 „Горенето на отпадъци захранва 350 хиляди  виенски домакинства с централно парно. Това са 45% от всички жилища във Виена”, обясни Елмуд Алгойер от общинското дружество за управление на отпадъците във Виена.

„Защо не виждаме дим? Защото в момента е много топло, а и това не е дим, това не са емисии -  това е пара. + Освен сензорите за чистота на въздуха имаме и един природен показател. На върха на комина живеят соколи, които са много чувствителни към замърсяване”, обяснява експертът в завода „Шпетелау” Мартина Кроубат.

В София обаче идеята да се сдобием с подобен завод за горене на отпадъци все още не е така радушно приета.

„Не трябва да се горят отпадъци в София и където и да било. Тези заводи се сключват с много дълги договори и трябва да се трупат отпадъци, за да работят на пълни обороти, за каквито са построени”, смята Данита Заричина от Сдружение  „За земята”.

„Опитът на Виена показва че няма противоречие между разделното събиране и горенето. Направени са разчети за това какво количество отпадъци е нужно за следващите 10 - 30 години, за да сме сигурни, че София няма да се изправи пред криза с боклука”, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.