1000 души ще бъдат наети в зависимост от тяхното образование и квалификация

Хората с трайни увреждания вече ще имат шанс да работят и да получават заплата. Тази възможност дава нова социална програма, а работодатели могат да бъдат, както общините, така и от бизнеса. 1000 души ще се наемат в зависимост от тяхното образование и квалификация.

До дни Коста, Малин и Митко вече няма да са в графата на безработните хора с увреждания, а ще работят на стадиона. И тримата мъже са с диабет и от години не могат да си намерят работа в малката община Ружинци.

Отпада защитата от уволняване на хора с увреждания (ВИДЕО)

Мъжете ще бъдат назначени на 8-часов работен ден и за длъжността ще получат минималната заплата от 510 лева в продължение на две години.

По проекта „Обучение и заетост” община Ружинци ще стане работодател на близо 60 мъже и жени с увреждания, които ще извършват различни дейности.

„Портиери в детски градини, училища, клубове на пенсионера, старчески дом. Тези, които ще са на стадиона, по 3 човека на двата стадиона общо 6, ще бъдат организатори на спортни дейности”, обясни кметът на Ружинци Александър Александров.

„Хората, които могат да бъдат избрани като целева група, това са лица, които са неактивни или вече съществуваща регистрация в Бюрата по труда и имат 50 и над 50 процента трайни увреждания”, обясни Даниела Накова, директор на Регионална служба по заетостта – Монтана.

Кандидатите могат да преминат и обучение, а фирмите да получат бонуси, ако задържат наетите служители и след изтичането на двете години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес