Още с настъпването си тя ще донесе по-хладен въздух

Рано тази сутрин, точно в 4.54 часа, настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен. Още с настъпването си тя ще донесе по-хладен въздух. Истинското захлаждане обаче се очаква веднага след трите почивни дни.

НАСЛАДЕТЕ СЕ НА КРАСИВИТЕ СНИМКИ ОТ ЗРИТЕЛИ НА NOVA В ГАЛЕРИЯТА НИ

До средата на предстоящата нова седмица дневните температури ще паднат до 13 градуса. Студената вълна ще премине от запад на изток и от вторник се очакват валежи. Спадането на температурите и силният вятър ще създадат условия за снеговалежи в най-високите части на Рила и Стара планина.

С какво време идва есента? (ВИДЕО)

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция - есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.