Защо няма желаещи за тях?

„Глад” за работници. Най-голям недостиг има в машиностроенето, електротехниката, транспорта и медицината. Данните са на Асоциацията на индустриалния капитал, която в петък обяви резултатите от проучването си.  То цели да установи как тези професии могат да станат по-привлекателни за младите.

Обсъждат интеграцията на мигрантите на пазара на труда

"Всъщност, има недостиг на специалисти в почти всички сектори у нас", коментира в "Здравей, България" Васил Велев, председател на асоциацията. 

Проучването показва, че в повечето предприятия между 30 и 50 на сто от заетите са на средна възраст над 52 години. Най-много липсват стругари, заварчици, машинисти, медицински сестри и лаборанти.

Бизнесът усеща пренасищане на висшисти в няколко области - предимно хуманитарни. Според фирмите, вече имало достатъчно психолози, юристи, икономисти и администратори. Следват инженерите.

На 22 години Светлана Тенева за пръв път разбрала какво е да си заварчик: "Понякога изпипваш детайлите като часовникар. Друг път - ги подготяш като стругар". Работила е в ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ. В "Козлодуй" взела професията в ръце. Сега поправя цистерни, тръбопроводи, работи с авиокомпании, ходи по обекти на място. И като влязат в работилницата й и питат къде е майсторът.

Завършила е "Технология на тютюните". Но повече се разбира с металите.

Завършвайки със средно орбазвание със страх от математика, няма как да стане добър инженер, смята Васил Велев от АИКБ. Той посочва, че в  автомобилостроенето се търсят 45000 работници-инженери, а там добрите работници получават 2000 и нагоре лева.

Освен заплатите, според икономисти, голямо значение има и идеята да вървиш нагоре. И социалните придобивки. А големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас все повече дърпали хора от регионите наоколо.

„Има хора от Хасково, които пътуват всеки ден до Пловдив, защото в Пловдив и близките до града населени места няма свободна работна ръка”, описва ситуацията Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

В заваряването винаги ще трябват хора, сигурна е Светлана.

Заварчиците, по данни на бранша, получават средно 1000-1500 лева заплата. Иска се око за детайла и търпение. После идва постижението.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.