В южната ни съседка "Ксенофон" откъсна островите в Егейско море

Периферията на гръцкия циклон "Ксенофон" достигна югоизточните части на България. За 11 области в страната е обявен жълт код за опасно време заради очакваните обилни валежи и ветрове.

Прогнозата на синоптиците е за около 50 литра на квадратен метър сумарни валежи. Лошото време заради циклона обаче тепърва предстои. От Института по метеорология публикуваха предупреждение от втора степен за понеделник за 5 области в Югоизточна България

Синоптиците от НИМХ обявиха жълт код в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Два пъти по-големи количества дъжд и бурен вятър се очакват в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

 

 

"Това е средиземноморски циклон. И друг път са минавали такива през България. През Егейско море бурята ще тръгне към проливите. Най-тежкият ден откъм валежи у нас ще бъде утрешният”, обясни за NOVA Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология.

В Югоизточна България валежите вече започнаха. Очаква се там да се излеят сумарно около 50 л/кв. м. След застудяването обаче ни чака хубаво време. Максималните температури през октомври ще достигнат 28 градуса, а най-ниските ще са между минус 1 и 4 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.