Започва онлайн допитване за предпочитаното часово време

Започва онлайн допитване за предпочитаното часово време, а именно – зимно или лятно. До 11 октомври граждани и организации могат да заявят своите предпочитания онлайн на сайта на Еврокомисията.

Как ще бъде отменена смяната на зимното с лятно часово време?

На повече светли часове в денонощието се надяват служителите на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград. Стъмни ли се рано, винаги имат проблеми инцидентите рязко се увеличават, а линейките намират адресите доста по-трудно. Куриозните сигнали на 112 са много, но от здравословни проблеми, причинени от смяната на времето, досега на спешния телефон никой не се е оплаквал.

ЕК предлага да се премахне смяната на зимно с лятно часово време

Пекарите пък сляпо вярват в максимата, че баничката се пече добре, когато навън е тъмно. Затова във всяка пекарна с нетърпение чакат да падне дългата нощ и да заредят фурната.

С дългата нощ идва и големият бакшиш в таксиметровите среди се знае отдавна. В тъмните часове изведнъж желаещите да се качат в жълтите коли се увеличават. Затова и практикуващите тази професия предпочитат по-късия ден от зимното време. 

Над 4,6 млн. души гласуваха в анкетата за лятното часово време

Зимното време обаче не се приема добре в нито един кокошарник. Тук обитателите предпочитат лятното време, когато има повече светлина. Съмне ли се сякаш по график всяка кокошка си има час, когато да пълни гнездото. Никой от спешния център до кокошарника не заяви желание да се регистрира и обосновано да даде мнението си в онлайн допитването за часовото време. За повечето хора дали часовникът ще отброява лятно, или зимно време е без значение, защото в крайна сметка 8 часа работно време са си 8 часа работно време.

Какво печелим и губим от смяната на времето?

“Важно е да сме заспали в един й същи час всяка вечер. Няма точен такъв, но след полунощ не е хубаво да лягаме да спим. Може би времето между 22:00 ч. и 00:00 ч. е най-подходящо“, каза експертът по медицина на съня д-р Петър Чипев.

Той добави, че все повече проучвания показват, че промяната на часовото време нанася поражения върху организма ни.

7 митa за климатизацията

“Отнема секунди да си сменим часовника, но на организма му е необходимо около седмица да свикне с разликата. Доказано е, че това води до неблагоприятни ефекти след време – депресии, инфаркти, мозъчни инсулти“, допълни експертът.

Според Здравка Илиева от Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград каквото и часово време да изберем, то трябва да е само едно.

А КАКВО Е ВАШЕТО МНЕНИЕ? ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА НИ ТУК. 

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.